Φωτογράφιση παλιών οικισμών Κεφαλλονιάς στο χωριό παλιά Βλαχάτα Σάμης η Καραβόμυλος

Φωτογράφιση παλιών οικισμών Κεφαλλονιάς 
στο χωριό παλιά Βλαχάτα Σάμης η Καραβόμυλος
To 1953 ο ισχυρότερος σεισμός που έγινε ποτέ στην Κεφαλονιά 
ισοπέδωσε μεταξύ άλλων και το χωριό 
Βλαχάτα στη ευρύτερη περιοχή της Σάμης
http://kostasfragkias.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html
                                       Η Σάμη υπήρχε από την προϊστορική εποχή. Η αρχαιότερη αναφορά βρίσκεται στον Όμηρο, ο οποίος την αναφέρει ως τμήμα του Βασιλείου του ηγέτη των Κεφαλλήνων, Οδυσσέα.
Είναι η εποχή κατά την οποία οι Κεφαλλήνες πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Στην περιοχή της Σάμης έχουν βρεθεί ίχνη οργανωμένης κατοίκησης από την εποχή αυτή. Ο λόφος Βίγλα ίσως αποτελούσε τη μυκηναϊκή ακρόπολη.
Το 5ο αιώνα π.Χ. η Κεφαλονιά ήταν χωρισμένη σε τέσσερις πόλεις-κράτη: της Κράνης, της Σάμης, των Πρόννων και της Πάλης.

Οι πόλεις αυτές ακολούθησαν αυτόνομη πολιτική. Οι συχνά αντίπαλες μεταξύ τους σχέσεις αποδεικνύονται από τις ισχυρότατες κλασσικές / ελληνιστικές ακροπόλεις, όπως μαρτυρούν και τα σωζόμενα τμήματα της σημαντικής δικόρυφης ακρόπολης Σάμης. Τα λείψανα της εποχής αυτής δείχνουν μια καλά οργανωμένη και ακμάζουσα πόλη.

Κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα η Σάμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ρωμαίων, λόγω της στρατηγικής της θέσης. Το 189 π.Χ. εκστρατεύουν με σκοπό να καταλάβουν το νησί. Από τις πόλεις της Κεφαλονιάς, μόνο η Σάμη αποφασίζει να αλλάξει στάση και να αντισταθεί σθεναρά. Η πολιορκία ήταν ανελέητη και κράτησε τέσσερις μήνες. Η Σάμη παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 188 π.Χ., ύστερα από την μεταφορά πολιορκητικών μηχανών από την Αμβρακία. Υπέστη τρομερή λεηλασία και εξανδραποδισμό. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, οι Ρωμαίοι την αναδιοργάνωσαν και αργότερα αποτέλεσε σπουδαίο ενδιάμεσο σταθμό στα ταξίδια ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αρχαιολογικά ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής μαρτυρούν έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

Οι πειρατικές επιδρομές κατά τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. και οι καταστρεπτικοί σεισμοί, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, συνέβαλαν στη βαθμιαία παρακμή και στην τελική εγκατάλειψη της πόλης