Φωτογράφηση στο παλαιό χωριό Φάρσα Κεφαλλονιάς

Φωτογράφηση στο παλαιό χωριό Φάρσα Κεφαλλονιάς

http://kostasfragkias.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html

Τα Φάρσα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση ως προς τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού το 1953, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Κεφαλονιά. Είναι όμως ξεχωριστά, συγκρινόμενα με τα υπόλοιπα χωριά που επλήγησαν τότε, γιατί αυτός ο οικισμός παρέμεινε έτσι όπως ήταν. Αυτό φυσικά συνέβει γιατί οι κάτοικοι επέλεξαν να μετακινηθούν πιο κοντά στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου - Φισκάρδου, μιας και έπρεπε να φροντίσουν το συντομότερο για τη στέγαση των οικογενειών τους. 
Ας μην ξεχνάμε ότι ο σεισμός έγινε Αύγουστο μήνα και ο χειμώνας πλησίαζε, ενώ η μεταφορά υλικών για πιθανές επισκευές δεν θα ήταν τόσο εύκολη, όσο αν έφτιαχναν νέα σπίτια δίπλα στον επαρχιακό δρόμο.

Η πρώτη αναφορά στο χωριό υπάρχει με το όνομα «Φάρισα» στα αρχεία του Ενετικού Κράτους και αφορά την τότε φοροδοτική του ικανότητα. Το παράξενο όνομά του αποδίδεται σε μία αρχαία Ελληνική λέξη, τα «φάρσεα», (από το φάρσος, εος, ους, ουσιαστικό, μέρος αποκομμένο, τεμάχιο|| φάρσεα πόλιος, οι συνοικίες της πόλης), που αναφέρεται σε κάθετι μικρό και παράμερο, απόμακρο. Οι κάτοικοι του οικισμού αυτού, αποδεχόμενοι λες μοιραία την έννοια αυτού του ονόματος, είναι όντως στην πλειονότητα τους λιγομίλητοι και απόμακροι.

Εργάστηκαν φτιάχνοντας παντού λιθιές, για να συγκρατήσουν το ελάχιστο χώμα. Παλαιότερα γεωργοί και κτηνοτρόφοι στην πλειονότητα τους και τελευταία ναυτικοί. Ναυτικοί που δε δίστασαν να ξανοιχτούν, ανοίγοντας οι περισσότεροι δικά τους πανιά.

Φθινόπωρο του 2011 πήραμε την απόφαση εγώ και ο φίλος μου φωτογράφος Σπύρος Παντελιός να πάμε και να φωτογραφήσουμε τα παλιά Φάρσα όπως τα έχει αφήσει ο σεισμός του 1953 εσείς το μόνο που έχετε είναι να δείτε το αποτέλεσμα.